El món és un teatre, però l'obra té un repartiment deplorable.
Oscar Wilde

13 de gener del 2016

Diàleg de finestres acabades d'obrir

Pel que es veu –i ara ja no hi ha altre remei– la gent d’El Trole, Subcompanyia de Teatre ja ho té tot preparat i s’han omplert de valor per treure la pols a tot un seguit de textos esparsos o relligats que qui ara escriu havia anat creant des de fa més de tres dècades.

S’ha de dir que ha de fer força goig poder escoltar –i també veure com prenen vida– fragments de petites i modestes creacions pròpies interpretats per aquelles veus ben posades per actrius i actors capaces de guarnir i vestir mots que caurien en l’oblit més natural a què van estar destinats des del moment que van decidir de romandre dins lligalls. Alguns, cal dir-ho, han omplert, però, papers publicats sigui en format de llibre o revista.

Ara, tot això ho presenta el bon fer d’El Trole en el muntatge “Diàleg de finestres acabades d’obrir” que ha estat treballat per confegir-ne aquesta lectura dramatitzada que inclou fragments de diferents reculls de poemes (Calabruixada de juliol, Proses Verticals I - D’Apiana, Proses Verticals II - Acords amb nacre, Proses Verticals IV - I, sort que l’acòlit no hi era, Proses Verticals IX - La musa de la dàvia, Proses Verticals X - Quan s’escola el rovell, Solstici de foc, Set seqüències i un sol amor, Simfonia de mitja tarda, sone-treal, Passeig de carrer, Escup), també s’hi ha posat una pinzellada de teatre (Situació assumida), un esquitx d’article d’opinió (De papes i mames), i s’hi ha fet un breu pas per la narrativa (Entre lligalls de diaris, Aquella escola, La lectura, Daniel darrere els vidres, I demà què, senyora Pobert?).

Les veus ben combinades d’El Trole obriran sense cap mirament la finestra que és tot llibre, tota lleixa, tot lligall tant de temps sense obrir per fer-ne un diàleg, a vegades juganer, a vegades transcendent, a vegades només rítmic –talment una partitura abstracta–, i ens faran sentir allò de “Vas sempre sense calces? Les he deixades sota el taulell”, i segurament que algú hi podrà pensar que “aquesta era l’escena, la il·luminació gens perfecta i el diàleg mai no encertat”. Tot i així, El Trole ho salvarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada